- Úvod
- Dortové formy,formičky a plechy
- Formy na zákusky
- Formička na plněné pečivo ⌀18 cm
Formička na plněné pečivo ⌀18 cm

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Formička na plněné pečivo ⌀18 cm65 Kč54 Kč bez DPH
Tvořítkem zpracujeme těsto listové, kynuté( běžně používané ), tvarohové, pivní, mrkvové.
Pracovní postup: Rozválíme plát těsta o síle 4-5 mm.Spodní ostrou hranou tvořítka vykrojíme kolečko a položíme na ozubenou část. Do jedné poloviny vykrojeného kolečka dáme náplň. Okraje těsta potřeme bílkem. V polovině přeložíme těsto přes náplň a stlačíme druhou polovinou formičky. Vytlačené těsto z okraje formičky setřeme, formičku otevřeme a vytvarovaný šáteček položíme na plech, vyložený nejlépe teflonovou folií nebo pečícím papírem.
Rychlé listové těsto:
Suroviny : 400 g hladké mouky
250 g tuku OMEGA
1 vejce
12 lžic vody
2 lžíce octa
vhodné náplně : masová, tvarohová, sýrová, jablečná
Nekynuté těsto s droždím:
Suroviny : 400 g polohrubé mouky
250 g HERY
20 g droždí ( půl kostičky )
5 lžic vlažného mléka
1 lžička cukru
Vše smícháme, vyválíme plát a ihned vykrajujeme. Těsto nenecháváme kynout.
vhodné náplně : tvarohová, maková, kokosová s třešněmi
Tvarohové těsto:
Suroviny : 250 g hladké mouky
250 g másla
250g měkkého tvarohu
vhodné náplně : povidlová, jablečná
Jednoduché pivní těsto:
Suroviny : 400g polohrubé mouky
250 g tuku OMEGA
2 dcl piva
vhodné náplně : masová, tvarohová, sýrová
Mrkvové těsto:
Suroviny : 200 g jemně nastrouhané mrkve
200 g tuku OMEGA nastrouhaného na hrubém struhadle
200 g polohrubé mouky
prášku do pečiva
vhodné náplně: tvarohová, maková, povidlová
*******************************************************************************************
Náplně:
Tvarohová - 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 30 g másla, 20 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí dle chuti. Lze přidat strouhaný kokos, ořechy, rozinky .
Povidlová - 250 g švestkových povidel, 50-100 g cukr krupice, 3 lžíce rumu,
špetka strouhané citronové kůry.
Jablečná - 500 g jablek, 100 – 150 g cukr.krupice, trochu mleté skořice a nastrouhaný piškot na zahuštění.
Na hrubo nastrouhaná jablka vložíme do kastrolu a lehce rozvaříme. Ochutíme skořicí, osladíme a zahustíme strouhaným piškotem. Necháme vychladit a náplní plníme.
Maková - 250 g mletého máku, 5 dcl mléka,80 g cukru, 60 g strouhaného perníku
nebo piškotových drobečků, 1 vanilkový cukr, půl lžičky strouhané
citronové kůry a půl lžičky mleté skořice.
Do kastrolu nalijeme mléko a přivedeme k varu. Přisypeme mák,
Přidáme cukr, perník, citron. kůru a skořici. Za stáleho míchání vaříme
na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Necháme vychladnout.
Kokosová náplň s třešněmi : 300 g třešní, 150 ml vody, 40 g sušeného mléka,
100 g strouhaného kokosu, 40 g krupicového cukru.
Sýrová - 200 g nastrouhané Nivy, 100 g šunky pokrájené na kostičky, 6 lžic smetany. Všechny suroviny smícháme a použijeme k naplnění šátečků.
Se zelím a uzeným masem - 1 sklenice sterilovaného zelí, 1 cibule, uzené maso nebo klobása.
Zelí podusíme i s nálevem, a dochutíme . Nadrobno nakrájené maso nebo klobásu osmahneme na pánvi i s cibulkou a smícháme se zelím. Necháme vychladnout a naplníme.
Masová náplň - 300 g mletého vepřového masa, sůl, pepř, 2 vejce, 1 nakrájená cibule,
4 stroužky česneku pokrájeného na plátky, majoránka, tymián, bazalka,
2 lžíce sekaných černých oliv, zelená petrželka.
Mleté maso s bylinkami a ostatními přísadami orestujeme na oleji.
Cibuli a česnek orestujeme zvlášť a potom přidáme k masu. Když směs vychladne,zamícháme vejce.