- Úvod
- Suroviny
- Koření
- Jednodruhové koření
- Šafrán celý 0,1g
Šafrán celý 0,1g

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Šafrán celý 0,1g35 Kč30 Kč bez DPH
Šafrán bylo a stále je, nejdražší koření na světě. Jsou to pestíky květů krokusů šafránu setého. Každý kvítek obsahuje 3 pestíky, které se musejí ručně vytrhnout. Pestíky (šafránové nitky) se usuší a v uzavřené nádobě si udrží svoje aroma i několik let. Vařit se šafránem je radost, ale vyžaduje to trochu přípravy. Typické šafránové aroma je uschované v sušených nitkách. Abychom ho uvolnili, je dobré vlákna hodit do lžičky teplé vody a počkat pár minut. Vlákna změknou a začnou pouštět barvu a silnou vůni. Lžičku se šafránovou vodou dáme do pokrmu včetně nitek.
Balení 0,1 g šafránu nám spolehlivě vystačí na 4 porce aromatického šafránového rizota.
Použití:
Vaření se šafránem je radost, ale vyžaduje to trochu zkušenosti. Celý šafrán (šafránové nitky) se podobají tobolkám, které uchovávají barevné i aromatické složky rozpustné ve vodě. Pro jejich uvolnění je potřeba šafrán namočit do trochy horké vody (nebo do alkoholu nebo roztoku nějaké kyseliny, ale to v kuchyni příliš nevyužijete). Barvivo i aroma se uvolňují postupně 24 hodin i více (v závislosti na kvalitě šafránu). To je ovšem při běžném vaření dost nevyhovující ale přesto se pokuste vydržet alespoň 20 minut. Do pokrmu se samozřejmě přidá šafrán i s vodou, aroma se potom krásně rozvine a dostane se do celého pokrmu.
Procedura namáčení nám odpadne, pokud použijeme mletý šafrán. Tady jsou blizny již narušené, proto snáze uvolní svoji barvu. Menší problém u mletého šafránu může být dávkování, protože pokud celý šafrán přidáváme po špetkách, mletý dávkujeme na špičku nože. Šafrán je velice aromatický, a pokud ho použijeme příliš, jídlo bude hořké. Občas se v receptech objeví dávkování jako 1 kávová lžička šafránu do rýže pro 4 osoby, ale taková dávka nejen že by z rýže udělala neobyčejně drahý pokrm, ale hlavně pokrm velmi hořký. V takovém množství pisatel receptu buď použil kurkumu nebo saflor, nebo přepsal hodně starý recept, kde se množstvím šafránu ukazovala životní úroveň.
Typickým použitím šafránu je rýže, španělská paella nebo italské rizoto, u nás má tradici rybí polévka se šafránem. Výborný je i do krémových zeleninových plévek nebo při pečení do bochánků a pečiva.
Baleno v sáčku se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření.
Solomon - koření králů